Proslavljen Dan ''Kruha svetog Ante“ u Wollongongu, Australija

U hrvatskom katoličkom centru Wollongong, Australija u nedjelju 20. lipnja organiziran je humanitarni ručak povodom Dana ''Kruha svetog Ante''.

„Kruh svetog Ante – Australija“ je humanitarno-karitativna organizacija koja svojim djelovanjem pomaže sve one kojim je potrebna pomoć bilo direktno, bilo preko drugih karitativno-humanitarnih organizacija. Po svome statutu pomoć može dijeliti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Ruandi, Demokratskoj Republici Kongo, Salomonskim otocima, Australiji i nekoj drugoj zemlji koju pogodi neka prirodna katastrofa.

Humanitarni ručak u organizaciji ''Kruha svetog Ante'', Australija, pod nazivom Dan ''Kruha svetog Ante'' već dugi niz godina tradicionalno se organizira na najbližu nedjelju svetkovine sv. Antuna Padovanskog. Dok prošle godine, zbog pandemije korona virusa, nije bilo moguće organizirati ovaj humanitarni ručak, ove godine je organiziran, poslije svete mise, u nedjelju 20. lipnja 2021. a ne u nedjelju 13. lipnja na svetkovinu sv. Antuna Padovanskog jer je na taj dan bila proslava patrona crkve i centra Summer Hill u Sydneyu.

Odziv je ove godine bio veći nego prethodnih godina. Za vrijeme humanitarnog ručka putem video linka javili su se, pozdravili i zahvalili za upućenu pomoć stradalima od potresa na Banovini ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Frabijan Svalina, ravnatelj "Kruha sv. Ante“ u Hrvatskoj fra Stipo Karajica i sisački biskup Vlado Košić.

Fra Ivo Tadić, jedan od direktora „Kruha sv. Ante – Australija“ upoznao je sve uzvanike i goste koji su se javili putem interneta s radom i djelovanjem ove organizacije te vrlo vrijednim prikupljenim donacijama. Na poseban se način zahvalio pojedincima koji su ove godine za stradale od potresa preko ''Kruha svetog Ante'' izdvojili poveću svotu novca kao i onima koji redovito, svaki mjesec daju svoj prilog za siromašne i one koji su u potrebi i pozvao i druge da isto čine.

Od početka ove godine prikupljeno je više od milijun australskih dolara, od koji je za stradale od potresa u Hrvatskoj preko Hrvatskog Caritasa, Caritasa sisačke biskupije i „Kruha svetog Ante“ poslano 930,000.00AUD.

Na nedjeljnom humanitarnom ručku prikupljeno je vrijednih 30,380.00AUD, koji će biti iskorišteni za one kojima je potrebna pomoć.

Uz bogato pripremljen ručak nastupali su folkloraši iz HFG „Zagreb“ i izvrstan tamburaški sastav „Pajdaši“.