Karitativno-humanitarna organizacija „Kruh sv. Ante - Australija“ (St Anthony's Bread Australia)

Karitativno-humanitarnu organizaciju „Kruh sv. Ante“ (KSA) osnovali su franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrne s ciljem prikupljanja pomoći i slanja kojima je ta pomoć potrebna.

Organizacija je otvorila svoju australsku podružnicu u Wollongongu 2004. godine prigodom posjeta Australiji tadašnjeg ravnatelja ove organizacije fra Stipan Radića. Godine 2017. podružnica je premještena u Canberru, a 2018. godine registrirana je i pri australskim vlastima i podliježe kontroli australskih vlasti i transparentnosti. U statutu je definirano kako se pomoć može slati u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Ruandu, Salomonske otoke i Australiju, a svi donatori mogu zatražiti povrat poreza na svoje donacije.

Kroz sve ove godina KSA je bio ispružena ruka dobrotvora australskih Hrvata za one kojima je pomoć potrebna. Kroz ove godine uz redovita prikupljanja pomoći, valja na poseban način istaknuti kako se ova organizacija pokazala u prikupljanju pomoći za naše misionare u Africi fra Iliju Barišića i fra Ivicu Perića, za naše misionarke na Salomonskim otocima, za stradale od poplava 2014. godine u Hrvatskoj i BiH, za pomoć obnove marijanskog svetišta u Olovu i u mnogim drugim humanitarnim akcijama.

Tako je bilo i u zadnjoj aktivnosti australskih Hrvata, a vezano za potrese u Hrvatskoj. U svrhu bržeg i organiziranijeg prikupljanja financijske pomoći za potresom pogođena područja na Banovini, predložena je upravo ova platforma kao najbrže i najjednostavnije rješenje prikupljanja i slanje novca. Valja istaknuti kako je fra Ivo Tadić, koordinator Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju i voditelj Hrvatskog katoličkog centra „Marija-Kraljica Hrvata“ u Wollongong-u, na jednom od sastanak hrvatske zajednice održanom krajem veljače ove godine u Hrvatskom društvenom klubu „Kralj Tomislav“, predložio da se uz franjevce (fra Ivo Tadić-Wollongong, fra Davor Dominović-Brisbane, fra Davor Filko-Sydney i fra Ante Šimunović-Canberra) u Odbor direktora organizacije „Kruh sv. Ante Australija“ uključe i predstavnici hrvatske zajednice s ciljem transparentnosti kako prema australskim vlastima tako i prema hrvatskoj zajednici. Tako su u Odbor direktora ušli Ivica Kovač, Ivica Golubić, Tomislav Lerotić i Damir Berdi te Gordana Anić kao tajnica. Zaključeno je kako će se popis donatora objavljivati u tjedniku „Domovina“ i na društvenim mrežama te u hrvatskim katoličkim centrima.

Kruh svetog Ante – Australija za stradale od potresa 2020. u Hrvatskoj na Banovini

Jaki potres koji je pogodio područje Banovine izazvao je brzu reakciju hrvatske zajednice iz Sydneya i Wollongonga. Hrvatski franjevci koji djeluju u Australiji u koordinaciji s predsjednicima hrvatskih klubova, hrvatskim poduzetnicima i donatorima s područja grada Sydneya te hrvatskim generalnim konzulom u Sydneyu, žurno su se okupili na Novu godinu, to jest. 1. siječnja 2021., na neformalnom sastanku u Hrvatskom društvenom klubu „Kralj Tomislav“ kako bi se prikupila financijska pomoć, način prikupljanja i slanja u Hrvatsku. Sudionici ovog sastanka imali su više prijedloga načina prikupljanja i adresate slanja pomoći.

Okupljeni su prihvatili prijedlog fra Ive Tadića da se, u svrhu bržeg i organiziranijeg prikupljanja financijske pomoći ide preko već postojeće i pri australskim vlastima registrirane karitativno-humanitarne organizacije „Kruh sv. Ante Australija“ (St Anthony's Bread Australia), a koju vode upravo franjevci.

Nakon toga s ciljem još bolje organizacije održano je još nekoliko sastanaka na kojem su franjevci, predsjednici klubova i pojedinci zadužili označene blokove uplatnica radi evidentiranja imena i iznosa donatora u hrvatskim katoličkim centrima i hrvatskim klubovima. Franjevci su novac prikupili i tijekom sv. misa u posebnu kutiju za one koji žele biti anonimni donatori. Sav prikupljen novac uplaćuje se na platformu „Kruh sv. Ante - Australija“. Za ovu prigodu načinjen je i promidžbeni plakat, a uplate se mogu izvršiti i skeniranjem QR koda na plakatima, a isti je povezan s PayPal računom. Još jednom je potvrđeno kako sredstva idu u Hrvatski Caritas, središnju karitativno – pastoralnu ustanovu Hrvatske biskupske konferencije, a koji će kupiti stambene module za potrebe potresom nastradalih obitelji na području Sisačke biskupije. Fra Ivo Tadić preuzeo je vođenje ove akcije. Redovito se tiska plakat na hrvatskom i engleskom jeziku te se informira i poziva hrvatska zajednica na prikupljanje pomoći, posebno tijekom sv. misa u centrima.

Zbroj svih dosadašnjih donacija hrvatske zajednice preko organizacije „Kruh sv. Ante-Australija“ prikupljeno je: $914,500.00AUD.

Novac je proslijeđen: u Caritas sisačke biskupije $404,500.00AUD, u Hrvatski Caritas $424,000.00AUD, Kruh svetog Ante $76,000.00 i u opću bolnicu Sisak „Dr. Ivo Pedišić“ $10,000.00AUD.

Treba napomenuti kako je i izvan platforme „Kruh sv. Ante Australija“ također prikupljano za ovu svrhu i tako s ponosom možemo reći, koliko nam je poznato, da je u Australiji za stradale od potresa prikupljeno i poslano više od $1,350,000.00AUD.

Međutim, ovdje nismo stali već ćemo ovu akciju provoditi kroz cijelu 2021. godinu kako bi se prikupila financijska sredstva i kako bi svi koji žele donirati to i mogli, a takvih ima i konstantno uplaćuju u ovu svrhu.

Na kraju valja istaknuti i zahvaliti svim ljudima dobre volje, donatorima, hrvatskim društvenim klubovima, hrvatskim katoličkim centrima i dobrotvorima koji su nesebično iskazali ljubav za one kojima je naša pomoć najpotrebnija. U ovu akciju preko platforme „Kruha svetog Ante“ uključila se i Sydneyska nadbiskupija sa $15,000.00, na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Australski Hrvati su i ovoga puta pokazali svoju ljubav prema potrebnima u Domovini na čemu im iskreno hvala i Božji blagoslov.