Trodnevni seminar za veterane

U sklopu projekta HKO Kruh sv. Ante,Trauma centra - Psihoterapija u zajednici, u Sarajevu je  od 23.10.-25.10.2009. godine u hotelu Hollywood Ilidža, održan drugi trodnevni seminar namijenjen veteranima iz cijele BiH, na temu ”Veterani u procesu pomirenja”. Seminaru je nazočilo 60 veterana sa PTSP-om iz 10 bosansko-hercegovačkih gradova, iz reda sva tri naroda.Većina sudionika je sudjelovala i na prošlogodišnjem seminaru.

 

Prvi dan veterani su radili u odvojenim grupama po mjestu iz kojeg dolaze, a naglasak je bio na proradi njihovih osobnih trauma. Drugog dana u okviru popodnevne radionice o temi opraštanja, organizirali su izlet na Vrelo Bosne. Veterani su imali priliku međusobno se bolje upoznati i kroz zajedničko druženje pružiti jedni drugima ruku pomirenja.

 

Posljednja radionica urađena je sa svim sudionicima zajedno. Tijekom razgovora veterani su zaključili kako je potrebno osloboditi se predrasuda o drugome i drugačijemu. Neophodno je zajednički djelovati i pridonijeti većoj uvezanosti svih veterana, te uključiti ministarstva na nivou države. Veterani su zaključili da im je puno toga zajednmičkog i da se ovakvi susreti trebaju održavati češće. Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost prvenstveno donatorima, zatim organizatorima,  kao i voditeljima ovog seminara.

 

(Dragica Pečenković – Jovičić, 6. prosinac 2010.)