Izgradnja povjerenja među ljudima

Od 9 do 11. listopada u Sarajevu je održan je napredni seminar  “Trauma u procesu pomirenja II” za 22 sudionika iz Sarajeva, Goražda, Tuzle, Banja Luke, Bugojna, Ljubuškog, Čitluka i Orašja.
Fokus rada bio je na identitetima (s posebnim naglaskom na kolektivni identitet), narativima, kolektivnom pamćenju i žalovanju kao bitnim čimbenicima u procesu pomirenja.
Sudionici su istakli da su kroz ovaj seminar dobili priliku proširiti svoja znanja, steći nova, ali i proširiti granice spoznajnog vidokruga što otvara put boljeg razumijevanja i sebe i drugih - put međusobnog poštivanja i uvažavanja. Zuzimanje perspektive drugih omogućava razumijevanje, suosjećanje i obnavljanje povjerenja, što je nephodan uvjet u procesu pomirenja, a to znači, kako je navela sudionica iz Ljubuškog: “…da malo razmislimo kako je to drugima bilo, jer ne može se živjeti ako nećemo razumjeti druge, ako nećemo shvatiti da nije bilo samo nama teško, da i drugoj strani nije bilo lako i da nije bilo drugog izlaza nego nekako se povući svako na svoju stranu, bliže svojim ljudima. Nadamo se da je stvarno došlo vrijeme da se konačno ti neki mostovi naprave i da ljudi jedni drugima priđu.“

(Mirjana Ostojić, 8. studenoga 2012.)