Edukacija za projekt "Stariji brat-starija sestra"

Projekt „Stariji brat-starija sestra“ se već petu godinu implementira u suradnji HKO „Kruh sv. Ante“, UG Narko-ne i SOS Društveni centar (Program jačanja porodice).

Cilj ovog projekta je socijalno uključivanje i pružanje psihosocijalne podrške ranjivoj djeci kroz druženje sa volonterima. Kroz ovaj projekat djeca dobivaju podršku od naših volontera, koju zbog mnogobrojnih razloga ne mogu dobiti unutar svoje obitelji. Volonteri im pomažu u sklapanju normalnih socijalnih kontakta s okolinom kako bi se prevenirala devijantnost, te posljedično-socijalna isključenost. Aktivnosti koje volonteri i djeca provode zajedno su igre, izlasci do grada, odlazak na pizzu ili kolače, kino ili pozorište. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da su ove aktivnosti obično prvo takvo iskustvo za djecu koja su uključena u projekt.

Prije uključivanja u sam projekt volonteri prolaze edukaciju, kako bismo mogli ostvariti cilj ovog projekta. Tokom mjeseca prosinca i siječnja edukaciju je prošlo 16 volontera koji će se družiti s djecom. Volonteri su teolozi, socijalni radnici, psiholozi te studenti drugih usmerenja koji su spremni odvojiti svoje vrijeme kako bi pomogli najmlađim članovima našeg društva u njihovom odrastanju.

Volonteri su prošli kroz 7 interaktivnih radionica u kojima su radili na očekivanjima od samog projekta, djece, svog angažmana te stručnih suradnika.

Također, radionice su bile usmjerene i na objašnjenje misije i cilja projekta „Stariji brat-starija sestra“ te na aktivnosti koje će volonteri obavljati tokom implementacije projekta. Nakon ove edukacije volonteri će se upoznati s djecom te početi zajedničko druženje na putu ka što boljoj socijalizaciji ove djece.