Pučka kuhinja u Dobrinji, Sarajevo

Pučka kuhinja HKO „Kruh sv. Ante” (KSA) na Dobrinji se nalazi na nekadašnjoj ratnoj liniji razgraničenja. Korisnici naše kuhinje su siromašni i potrebiti iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Od početka rada, to je mjesto bilo primjer suradnje i druženja osoba različite etničke i vjerske pripadnosti.

 

Pučka kuhinja na Dobrinji, koja se nalazila u sklopu atomskog skloništa, 2. listopada 2012. g. premještena je u sklopu župne crkve sv. Franje Asiškoga na Dobrinji.

Izgradnju i opremanje kuhinje su pomogli austrijska humanitarna organizacija FMO - Franziskaner fur Mittel und Ost Europa i Humanitarno-karitativna organizacija St. Joseph & Helpers (Sv. Josip i pomoćnici) iz Irske. Otvaranju kuhinje nazočili su predstavnici donatora St. Joseph & Helpers koji su prije zvaničnog otvaranja održali Svetu misu u izgrađenom dijelu crkve zajedno sa Provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Lovrom Gavranom, gvardijanom Franjevačog samostana i teologije fra Milom Babićem, ravnateljem HKO „Kruh sv. Ante“ i župnikom fra Perom Karajicom. Nakon sv. mise, fra Lovro Gavran blagoslovio je novo-otvorene prostorije i zahvalio se donatorima koji su pomogli izgradnju i opremanje i pozvao nazočne na domjenak.

 

Sve teža situacija  u državi i društvu uvelike je utjecala na povećanje broja korisnika kuhinja. Ranije su korisnici pretežno bile starije osobe. U posljednje vrijeme primjetno je sve više mlađih osoba kojima je također neophodan topli obrok. Dolaze i samohrane majke sa djecom koje ne mogu ostvariti zakonsko pravo za korištenje kuhinje preko Centra za socijalni rad KS-a.