O projektu „65+ razloga za život“

Povodom dana Kruha sv. Ante koji se svake godine obilježava uoči blagdana sv. Ante, „Kruh sv. Ante“ je zajedno s mladim volonterima pokrenuo marketing kampanju pod nazivom „65+ razloga za život“.

Kao odgovor na identificirane probleme starih osoba te opće stanje ove populacije u BiH, mladi volonteri HKO „Kruh sv. Ante“ istražili su potrebe starih osoba te osmislili promotivnu kampanju kojom su željeli potaknuti javnost, te unaprijediti uvjete života osoba starijih od 65 godina. Kroz kampanju se željelo predstaviti stare osobe dostojanstveno te ukazati na veliki broj razloga zbog kojih ne bi trebale biti na marginama društva.

Cilj nam je također bio razviti empatiju kod mladih osoba za druženje sa onima koji nemaju nikoga, a to su upravo osobe starosne dobi preko 65 godina. Inspiraciju za razvijanje jedne ovakve, vrijednosno utemeljene kampanje, pronašli smo u načinu života, djelima i istinskom vjerovanju u solidarnost koju je prakticirao i promovirao sv. Anto.

Kampanja je imala karakter prikupljanja sredstava kako bi se svaki građanin koji želi doprinijeti uključio u stvaranje kvalitetnijih uvjeta za stare osobe. Provodila se u periodu od 07. svibnja do 29. lipnja 2018. u 10 franjevačkih župa i to u Tuzli, Busovači, Vitezu, Zenici, Kreševu, Novom Travniku, Jajcu, Varešu, Sarajevu i Visokom.

Kako bi pokazali našu predanost ovom humanom cilju te transparentnost u djelovanju, kreirali smo internet stranicu www.65plus.ba i facebook stranicu 65+ razloga za život na kojoj su prezentirane neke od „priča“ starih osoba koje su volonteri prikupili u proteklom periodu.

Pored online promocije, održali smo i prikupljanje sredstava po župama uoči dana "Kruha sv. Ante" 10.6., kao i na dan sv. Ante koji se tradicionalno obilježava u samostanu na Bistriku - Sarajevo. Također, Gradsko Kazalište Mladih Vitez je poklonilo svoju izvedbu predstave Lude sedamdesete koja je održana 30.5. u Zenici, 7.6. u Jajcu, te 29.6. u Sarajevu. Predstava, koja je također bila humnitarnog karaktera, priča o četiri starice u staračkom domu, i prati sve njihove zgode i nezgode koje se mogu desiti u jednom staračkom domu. Na hodočašću sv. Ivi u Podmilačju, vjernici su također mogli donirati sredstva na našim štandovima.